קהילה.
גיבוש, ליווי וליבוי קהילת אמנים רב תחומית חיה, חוקרת ויוצרת.
השראה.
הובלת תהליכי עומק של יצירה, לקראת אירועי תצוגה ופרפורמנס בניהול אמנותי שלנו.
משמעות.
הפקת פעולות אמנותיות ואירועים המגיבים לרוח התקופה ונותנים במה והזדמנות לחשיפה, הצגה ופרנסה לקהילת האמנים.
הזדמנות.
ראייה עירונית: יצירת ממשקים בין השכבות השונות של העוסקים בתרבות בירושלים. אנו מבקשים לחבר בין אמנים וקהילות אמנים לבין הגופים העירוניים, מוסדות תרבות העוסקים באמנות ומוסדות העוסקים בתוכן ובמחקר.
כמענה לקשיים ובעיות שעלו בעקבות התנאים וההגבלות של הקורונה, הוקם פרויקט "בזמן אמת":
מחסור במרחבי השראה, הזדמנויות להופיע, הגבלות על קיום חזרות ומפגשי יצירה, מחסור במרחבי יצירה המהווים הזדמנות למפגש עם אמנים אחרים והיעדר אינטראקציה בפועל עם שכבת הניהול האמנותי בעיר (נציגי עירייה, מוסדות תרבות, מנהלים אמנותיים, מפיקים מתחום התרבות…) וכמו כן, קושי להתפרנס מאמנות.
מתוך קשב לרוח התקופה ומתוך שאיפה ליצור התאמה דינמית למגבלות ולמתווים המתחדשים, התגבש הרעיון לקיים ריטריטים לאמנים על מנת לייצר הזדמנויות עבור אמנים רב-תחומיים, כמענה לכל השינוים שהובאו לעיל: למפגש, להשראה, לחקר, ליצירה, להתקדמות מקצועית, לתיעוד ובניית תיק עבודות, וכפועל יוצא- לפרנסה.
אנו רוצים להנחיל תקווה בקרב קהילות האמנים, לעודד עשייה אמנותית ערה המודעת לקשיי התקופה אך אינה פוסקת בשל כך, המתקשרת לנושאים הבוערים של הזמן הנתון, ומגיבה אליהם באמנות בעלת סגולות של ריפוי ותיקון, של איחוי ופקיחת עיניים.
כל ריטריט הוא נקודת פתיחה לפעולה אמנותית רחבה ומעמיקה יותר, ונועד לפלס את הדרך להרחבת והעצמת קהילות האמנים המשתתפים בריטריטים המזמינה אותם להיות חלק אקטיבי מקהילה יוצרת, המניעה ומקיימת אירועי תרבות, תהליכים יצירתיים, והצגה של תוצרים אמנותיים לקהל הרחב. בכך אנו מבקשים לספק מרחב לתהליכי יצירה ולתת במה לתוצרים אמנותיים, שכה חסרים בצל התנאים וההגבלות של הקורונה.
אנחנו שמים דגש על איכות ועומק אמנותי של תוצרי הפרויקט, לצד מחויבות לרעיון של עבודה קהילתית רב-תחומית שמביאה לידי ביטוי שיתופי פעולה. דווקא בעת כזאת יש צורך גובר באמנות עמוקה שמתבוננת למציאות בעיניים ומעזה להגיב בקול. דווקא בעת כזאת, יש צורך לעשות זאת מתוך מפגש, מתוך שותפות, כקהילה, למען הקהילה, כאמנים, למען אמנים ואמנות תוך שיתוף פעולה נרחב ככל האפשר עם מוסדות תרבות וגופים אמנותיים וקהילתיים בעיר.
במאית סופרת יזמית תיאטרון ותרבות
זמר-יוצר ומשורר, יזם תרבות ורוח.
תהליך הפיכתם של מושגי ודימויי יסוד הזוהרים בנפש האמן ומקרב מציאותו הממשית – ליצירת אמנות הנושאת משמעות מחודשת ומקורית עבור אותם ערכי יסוד. המילון נקשר עם התפיסה של פעולת היצירה האמנותית כחידוש בשפה באמצעות השפה, כמתן פרשנות והמשגה (מילולית, טונלית, ויזואלית, גופנית, או פלסטית) של הערכים המגרים, המפרים, והמפעימים את המקום היוצר של האמן. ערכי היסוד הם גם אלה הנובעים מקרב האמן, השייכים לשורש נשמתו או להיסטוריה הפרטית שלו, והן אלה הנחשפים בפניו בהתבוננותו בעולם בזמן אמת, בקריאתו את הלך הרוח של ההווה, ובפנייתו אל החוץ לצורך זיהוי וחילוץ של מוטיבים וביטויים המשמשים את השפה היומיומית של ההמון על מנת להגיב אליהם כמבקר, כחוקר, כיוצר.
המקור והנביעה של היצירה, צור המחצבת של המניפסטים, הנקודה הארכימדית של הפעולה הערה. החלום הוא ציורו הפנימי של הרצון, קופסא שחורה של החזון, אוצר בלום של רעיון, סולם מוצב בין העליון והתחתון. החלום הוא הדלק וחומר הבעירה של הפעלתנות, הוא הסיסמוגרף של תנועות הנפש, כתבן של רישומי הגאות והשפל, הרצוא והשוב. הוא הפוליגרף של הזכרון, מכשיר ציטוט לבת קול, צופן לנבואה, מכשיר תיצפות לחיזיון. החלום הוא הזמנה לצלילה אל עומקי המערה, קיקיון מפני השמש, מקום המלאכים, המתים, הצללים, הטשטושים הבלתי ידועים של הפנים. חלום הוא פתח להתעוררות, שדה ניר משווע לזרעי ימים טובים, כמיהה כמוסה למקיצים ולקוצרים.
(משה ולדמן)
אמנות השואבת השראה מהמציאות הקונקרטית ומבקשת להגיב לרוח התקופה בהתאם לרוח זו. אמנות המשתתפת בצערו של האחר, הערה לשבריריות של ההווה, אמנות של הנני, אמנות של עדות, אמנות של האמת בפנים, אמנות הקשובה לקולות של מחאה, אמנות של מרי, העמדה לדין, וחשיפה של דעות קדומות. אמנות של רחמים חמלה וחסד, אמנות של מתן קול למושתק ולמודחק, אמנות של ריפוי, של מפגש, של קיבוץ נדחים, אמנות של שופר משיחי, של תיקון מעוות, של מראה נצחית של האנושיות. לא אמנות רק של כאן ועכשיו אלא אמנות של לאן מכאן, ומניין, ושל המה עכשיו.
אנו מזמינים אמניות ואמנים ירושלמים מתחומי יצירה שונים לריטריט מחקר ויצירה בן יומיים בנושא סגר ומצור – "גדולות ונצורות בירושלים" ובו יתקיימו:
מפגש בין אישי ובין תחומי שיכלול כיתות אמן, מרחב להשראה חקירה ויצירה,
מצע לשיתופי פעולה, חיבור למוסדות התרבות שהריטריט יתקיים בהם ובתמיכתם, ופיתוח תוצרים אמנותיים ואירועי תצוגה ופרפורמנס שיעשירו את השדה
התרבותי של ירושלים.
הריטריט יתקיים ב״המפעל״ (רחוב המערביים 3 בירושלים) בשיתוף מרכז זלמן שזר ומחלקות המוסיקה והתיאטרון בעיריית ירושלים, ב-4-5 במרץ 2021,
בהתאם להנחיות.
הריטריט מיועד לאמנים ויוצרים שמעוניינים להצטרף לתהליך חקירה ויצירה משמעותי הכולל ליווי מקצועי והפקתי.